A Szent István Bazilika felszentelése - konferencia

2023.11.10

A Barankovics Akadémia Alapítvány szervezésében került megrendezésre 2023. november 9-én, csütörtökön, a Szent István Bazilika építésének és felszentelésének történetét bemutató konferenciára .  A konferencia megrendezésére a Barankovics Akadémia Alapítvány NEAO-KP-1-2023/6-001177 számú pályázata keretében került sor.

A Szent István Bazilika Magyarország egyik legjelentősebb és legnagyobb temploma, amely Budapest szívében, található. A bazilika nevét Szent István királyról, Magyarország első királyáról kapta, aki az államalapító szentként is tisztelt. Az épület maga nemcsak vallási, hanem művészeti és kulturális központként is szolgál.

Az építés kezdetei

Az építkezés 1851-ben kezdődött József Hild tervei alapján. Az építés azonban számos akadályba ütközött, beleértve Hild halálát, és később az 1868-as kupolaösszeomlást, ami után Miklós Ybl vette át a projekt irányítását. Ybl halála után az építkezést Lechner Ödön és Hikisch Lajos folytatta.

A bazilika befejezése

Az épületet végül 1905-ben szentelték fel, több mint fél évszázadnyi munka után. A bazilika klasszicista stílusban épült, de Ybl és Lechner munkája révén a neoreneszánsz és neobarokk elemek is megjelennek rajta. A kupola magassága 96 méter, amely egyezik a Parlament magasságával, ezzel szimbolizálva az egyházi és világi hatalom egyenlőségét Magyarországon.

Jelentőség és kulturális hatás

A bazilika nemcsak egy aktív imahely, hanem fontos turisztikai célpont is, ahol koncerteket és kiállításokat is rendeznek. Az épületben őrzik Szent István király jobb kezét, a Szent Jobbot, amely a magyar katolicizmus egyik legfontosabb ereklyéje.

Az épület összetett története és gazdag díszítése révén a Szent István Bazilika kiemelkedő példája a magyarországi építészeti és kulturális örökségnek.


© 2010 Barankovics Akadémia Alapítvány 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!