Mindszenty-emlékév

Programsorozat Mindszenty József születésének 130. évfordulója alkalmából 

2022. április 1. - 2023. március 31.

2022-ben ünnepeljük Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek születésének 130. évfordulóját. A magyar katolikus egyház és a magyar nemzet egyik legnagyobb XX. századi alakja igazi példaképül szolgál mindannyiunk számára. A Barankovics Akadémia Alapítvány a 2022-es esztendőre célul tűzte ki, hogy programsorozattal emlékezik meg a bíboros hercegprímás gazdag életútjáról és igyekszünk életét és munkásságát minél több fiatallal is megismertetni.

A Barankovics Akadémia Alapítvány NEAO-KP-1-2022/6-001142 számú pályázata keretében megvalósított programsorozat támogatója:

Könyvbemutató

A Barankovics Akadémia Alapítvány szeretettel meghívja Önöket az Egy ember, aki kétszer halt meg - Az elfeledett Ify Lajos plébános portréja című könyvének bemutatójára.

A kötet szerzőivel - Kovács Emőke történésszel és Bögös András építésszel - Kovács Zoltán Attila az Erdélyi Szalon kiadó vezetője beszélget.

Időpont: 2022. november 30. (szerda) 18.00

Helyszín: FSZEK Körúti Könyvtár, Budapest, Teréz körút 2-4.

2022. október 11.

A nép ellensége, rendhagyó történelemóra 

IDŐPONT:2022. OKTÓBER 11. (KEDD) 18.00

HELYSZÍN: GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT (Gödöllő, Dózsa György út 8.)

A közel negyvenperces monodráma bemutatja egy fiatal lány történetét, a szovjet kényszermunkatáborok kegyetlen világát, majd a hazatérő rabok sanyarú életét, de kitér a rendszerváltoztatást követő, lelki megnyugvást jelentő évekre és a Gulag-emlékmű megalapítására. A monodráma bemutatását követő rövid szakmai előadás a szovjet kényszermunka történeti hátterét tárja fel.

Főszereplő: Sztankay Orsolya, színművész

Történeti összefoglaló: dr. Kovács Emőke

A részvétel ingyenes.

2022. szeptember 17.

Mindszenty zarándoklat

Különleges lelki délutánnal folytatódó zarándoklatra hívunk 2022. szeptember 17-én! 75 esztendeje, a Boldogasszony évében vezette Mindszenty bíboros azt a zarándoklatot, melynek útvonalát a rendszerváltás után időről időre végigjárjuk, csatlakozva elődeink imádságához a békéért, kiengesztelődésért, hazánk megújulásáért, a családokért és azért, hogy "legyünk most az imádság nemzete!" (Mindszenty József, 1945)
Már a gyülekező idején, reggel hét órától Horváth Zoltán terézvárosi plébános ráhangoló elmélkedéseit hallhatjuk, fél nyolckor pedig Mészáros István Mindszenty-kutató emlékére táblaavatásra kerül sor a Csaba utca 8. számú ház falán.

A nyolc órakor szokásos rendben elinduló gyalogos zarándoklathoz útközben is lehet csatlakozni. Máriaremetére érve délben szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros. A Kodály Zoltán Kórusiskola örömkoncertje és az ebédszünet után 14:30-16:00 között közbenjáró, imakérő alkalmat szervezünk az új Mindszenty-kilenced egy részének bemutatásával. Délután nemcsak beszélgetést hallhatunk a csodákról és imameghallgatásokról Monostori László atya és Kovács Gergely viceposztulátor részvételével, hanem a jelenlévők maguk is kérhetik a nehéz, fájdalmas, sőt az emberileg kilátástalan helyzetükben Mindszenty bíboros közbenjárását. Lesznek tanúságtételek, és az imaóra alatt, a szentségimádás idején imapároknál személyes imakérési lehetőséget kínálunk. A "meghallgatlak" pontokon kívül szeretnénk, ha szentgyónáshoz is járulhatnának minél többen. Felhívjuk figyelmedet egy másnapi lehetőségre is: szeptember 18-án a Conti utcai ávós börtönt, Mindszenty atya raboskodásának helyszínét lehet megtekinteni korlátozott létszámú csoportokban.

2022. augusztus 28.

Jelentkezés az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémiára

2022. augusztus 28-ig lehet jelentkezni az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémiára. 21 és 35 év közötti keresztény fiatalok jelentkezését várjuk az egész Kárpát-medence területéről. A tíz hónapos szakkollégiumi képzés alatt tizenöt résztvevő részesülhet a program ideje alatt teljes ellátásban és ösztöndíjban. A széles körű ismeretanyagra és tanulmányi utakra épülő program tíz modulja a keresztény lelkiségi, gazdasági, társadalmi és kulturális élet szinte minden tudásterületét lefedi. Elsősorban a történelmi egyházak magyarság iránt elkötelezett, nemzeti érzelmű, keresztény fiataljainak jelentkezését várjuk, de nyitott a lehetőség minden keresztény felekezet tagjai számára. Az előző évfolyamban a hallgatók a tíz hónap alatt a teljes szállás és ellátás mellett bruttó 80 000 Ft ösztöndíjban részesültek, illetve a záródolgozat sikeres leadását követően további egyszeri jutalmat kaptak. A bentlakásos képzés helyszínét szakkollégiumhoz hasonló formában a piliscsabai kollégium biztosítja, a beköltözés a közösség megélése és a hitélet szempontjából is fontos pillére a képzésnek. Az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia sikeres pályázói a tanév végén egy ünnepi hálaadó imádság keretében vehetik át diplomáikat.

Jelentkezés és további információ: https://szenttamasakademia.hu/

Kerékpáros zarándoklat Esztergomba

2022. május 6-7.

  1. MÁJUS 6-7.

Célunk: közösségként, örömmel Esztergomba zarándokolni és másnap megerősödve, biztonságban hazaérni.

Zarándokút: PASA - Bp. közig. határ - Dömör-kapu - Esztergom oda-vissza: 2x65 km és 2x600 m emelkedő

MIT HOZZ MAGADDAL A ZARÁNDOKLATRA?

  • Zarándok lelkület: jókedv, nyitottság, lelkesedés, segítőkészség és odafigyelés a zarándoktársadra
  • Kifogástalan állapotú, váltós kerékpár, legalább egy pótgumival! Kérjük a kerékpárokat otthon vagy szervízben előre átnézni, láncokat beolajozni, fékeket ellenőrizni!
  • Bukósisak és láthatósági mellény kötelező! További bringás felszerelés (kesztyű, szemüveg) ajánlott
  • Fejenként legalább 2 liter ivóvíz! Az úton vízvételi lehetőség csak kútból, forrásból
  • Úticsomag: esőkabát, szendvics, édesség stb., ezt magaddal viszed. Visszafelé az ebédhez tányér, evőeszköz!
  • Ottalvós csomag: polifoam, hálózsák, váltóruha stb. ezt teherautó viszi, érkezéskor Esztergomban átveheted

MENETREND

Május 6. - péntek

7:00-7:20: gyülekező az iskola udvarán (Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, XII. kerület, Budapest, Csaba utca 16/C) . Csomagodat vidd a teherautóhoz, keresd meg a csoportvezetődet.

7:45-tól: silentium, közös reggeli ima, balesetvédelmi eligazítás, köszöntő az udvaron

8:30: indulás kerékpárosok együtt és rendőri felvezetéssel Bp. határáig, utána csoportonként Pilisszentlélekre

16:00-tól: elsőpénteki szentmise a Pálos romoknál, utána indulás együtt rendőri felvezetéssel Esztergomig

19:00-től: érkezés Esztergomba, csomagok átvétele, szállás elfoglalása és közös vacsora turnusokban

Május 7. - szombat

7:00: ébresztő, reggeli (6:30-8:30), csomagok leadása

9:20-9:50: megemlékezés és koszorúzás a Bazilika altemplomában, Mindszenty bíboros sírjánál.

10:30: engesztelő szentmise, utána hazaindulás együtt, rendőri felvezetéssel Pilismarótig

14:00: közös bográcsos ebéd Pilismaróton, utána csoportonként indulás Budapest irányába

19:30: indulás Budapest közigazgatási határától az iskola felé együtt, rendőrségi felvezetéssel

20:45: érkezés az iskola udvarába, csomagok átvétele, közös ima és hálaadás.


"Tebenned bíztunk eleitől fogva" - - Egyháziak a GULAG fogságában című konferenciakötet - interjú a Magyar Katolikus Rádióban

2022. május 4.

A Barankovics Akadémia Alapítvány társrendezésében megvalósult konferenciasorozat mindig új és új történelmi tényanyagot hoz felszínre évek óta, amelyet nemrégiben könyv formájában is kézbe vehet a téma iránt érdeklődő. Az új kötetünkről - a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője, Kövesdy Zsuzsa által - készített beszélgetés az alábbi linken visszahallgatható: https://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/1/583355 

Konferenciakötet bemutató

2022. április 27. 18h

Párbeszéd Háza, Budapest, VIII. kerület, Horánszky utca 20.

"Tebenned bíztunk eleitől fogva..." - Egyházi személyek a GULAG fogságában

2022. április 2.

Hamarosan megjelenik a Barankovics Akadémia Alapítvány közreműködésében  a "Tebenned bíztunk eleitől fogva!" - Egyházi személyek a GULAG fogságában" című konferenciakötet. A témaválasztásunk nem csak a múltidézést szolgálja, hanem emléket állít azoknak a karizmatikus, hitüket megtartó személyeknek, akik a GULAG-ról való hazatérésük után is nyájuk vezetői maradtak. Vagy ha nem is gyakorolhatták vallásuk, hitük, mégis a krisztusi tanítások szerint igyekezték megélni a nehéz, diktatúra által sújtott mindennapokat. Példájuk erejével szeretnénk irányt mutatni a 21. század csüggedő emberének: nem közhely, valóban sok mindent túl lehet élni, valóban meg lehet tartani hitünk, lelki erőnk. Persze, azt senki nem állítja, hogy ez egy könnyű út, könnyű vállalás - jól példázza ezt Placid Atya, Balogh István, Saly László, Kölley György, Chira Sándor vagy a kárpátaljai református lelkészek drámai élettörténete. Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a konferencián elhangzott előadások írott változatát. 

A konferenciakötet online változata elérhető az alábbi linkre kattintva:

Rendhagyó történelemóra Kaposváron

2022. április 7.

"A nép ellensége - Rendhagyó történelemóra" keretében dr. Kovács Emőke történész tartott előadást a kommunista diktatúráról és Mindszenty József bíboros életútjáról a kaposvári  Munkácsy Mihály Gimnáziumban.


© 2010 Barankovics Akadémia Alapítvány 
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!